Platnost od 13.prosince 2014 dle nové směrnice 1169/11 EU k označování potravinových alergenů. Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné značení, musí být v blízkosti jídelního lístku seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů .
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU
- Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii, výrobky z nich
- Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
- Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
- Ryby a výrobky z nich
- Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
- Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
- Měkkýši a výrobky z nich